توضیحات
کوشک احمدشاهی در تهران و در میان باغ نیاوران (مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران) قرار دارد.
در این بخش یک فایل word در مورد معماری کوشک احمدشاهی نیاوران برای دانلود ارائه شده است. تصاویر نقشه ها شامل نما، برش و پلان کوشک احمدشاهی نیز دراین مجموعه قرار دارد. در متن این پژوهش به معرفی بنا، تاریخچه، سیر تحولات و نکات معماری آن پرداخته شده است.
این فایل word شامل این مطالب است:
- معرفی مجموعه کاخهای نیاوران
- معرفی کوشک احمدشاهی
- بانیان و سازندگان بنا
- سیرتحول بنا
- نکاتی در مورد معماری بنا
مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران در باغ بزرگی به مساحت حدود 11 هکتار در شمال تهران قرار دارد که از زیبایی و جذابیت طبیعی و تاریخی فراوانی برخوردار میباشد. بناهای این مجموعه متعلق به دورههای قاجار و پهلوی میباشد.
کوشک احمدشاهی در میان ایبن مجموعه، در اواخر دوره قاجار، جهت اقامتگاه ییلاقی احمدشاه در میان باغ نیاوران با مساحتی بالغ بر 800 مترمربع در دوطبقه با سقف شیروانی بنا گردید. از ویژگیهای عمده این بنا، تزیینات و نمای آجری بهکاررفته در سرتاسر نمای بیرونی آن است. آجرها از نوع منقوش قالبی با طرحهای متنوع به رنگ نخودی است.
این بنا در اواخر دوره قاجار بهعنوان استراحتگاه خصوصی احمدشاه ساخته شد. در دوره پهلوی – پس از مرمت – بنا به سکونت رضا، فرزند محمدرضا شاه اختصاص یافت. پس از انقلاب اسلامی نیز مرمت و حفاظت آن ادامه پیدا کرد و امروزه بهصورت موزه از آن بازدید میشود.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، سرویس بهداشتی و آشپزخانه کوشک، تغییر کاربری پیدا کرد و به محل برگزاری نمایشگاههای دورهای اختصاص یافت و سپس از سال 1379 ه.ش با رعایت موازین موزه آرایی مورد بازدید عموم قرار گرفت. این عمارت پس از یک دوره دیگر تعمیرات تأسیساتی در سال 1384 بازگشایی شد.
طبقه همکف این عمارت از یک سرسرا تشکیل شده و حوضی از جنس مرمر در وسط آن واقع گردیده و اطراف آن را شش اتاق و دو راهرو احاطه کرده است.
طبقه دوم این عمارت نیز از یک سالن مرکزی و ایوان سرتاسری چهارطرفه تشکیل شده است. در چهار طرف سالن مرکزی که بهعنوان اتاق موسیقی استفاده میشد، قفسههای چوبی ویترین دار نصب شده است. دورتادور ایوان را 6 ستون با مقطع مربع قطور با نمای آجری بدنه و 26 ستون مدور با نمای گچی فراگرفته است. (این طبقه از عمارت به دلیل نداشتن مسیر تردد مناسب و راهروهای بسیار باریک قابلیت بازدید ندارد)
بنا بهصورت منفرد در درون فضای باز مجموعه کاخ نیاوران و بر سکویی بلند قرار گرفته است. در امتداد محور بنا و از مقابل ورودی آن پلکان و معبری قرار دارد که به حوض بیضیشکل وسیعی میرسد. این کاخ، ساختمانی دوطبقه با سقف شیروانی است که از چهار ضلع خود به باغ اطراف گشوده میشود. در مرکز بنا فضای وسیع مستطیلشکلی وجود دارد که جلوی آن ایوانی ستوندار با دو ستون سنگی قرار گرفته و ورودی بناست. فضای میانی بنا نقش فضای ورودی دارد و ورود به دیگر فضاها از طریق آن صورت میگیرد. دو اتاق با قاعده نیم هشت کشیده در دو طرف ایوان نشسته و حجم تراشخورده ای در نمای این ضلع پدید آورده است. ورود به این دو اتاق از طریق ایوان انجام میشود. فضاهای داخلی بنا دیوارهای ساده بدون تزیین دارند و سقف با پوششی از قطعات چوب پوشانده شده است.
در طبقه بالایی فضای میانی، اتاقی بسته قرار دارد که دورتادور آن را فضایی نیمباز احاطه کرده است. در واقع میتوان گفت با این تدبیر ساختمانی یکطبقه را دوطبقه جلوه دادهاند. فضای میانی در طبقه فوقانی به محیطی دلنشین تبدیل شده است که از هر سو به باغ پیرامون مینگرد. فضای نیمهباز و ستوندار در این طبقه موجب شده حجم بنا سبکتر جلوه کند و نمای آسمان با نمای ساختمان ترکیب شود و بر زیبایی آن بیفزاید.
نماهای بنا آجریاند. جرزهای آجری در نمای اصلی، نما را به سه بخش تقسیم کردهاند: دو حجم پیشآمده در طرفین و بخش تورفته در میانه. نمای پشت بنا نیز به سه قسمت شامل بخش میانی – که اندکی بیرونآمده – و دو بخش در طرفین آن، تقسیم شده است.
طبقه پایین بنا حجم بسته آجری با پنجرههایی در درون آن است و طبقه بالا فضایی تو خالی با نمای گچی سفیدرنگ. رنگ سفید نمای طبقه فوقانی در نمای اصلی تا ورودی بنا پایین آمده و حجم آجری طبقه پایین را شکافته و ورودی بنا را مشخص کرده است. بنا یک ورودی فرعی نیز در ضلع جنوب شرقی خود دارد. تزیینات گچبری و آجرکاری بالای پنجرهها و سطوح آجرکاری در دیگر قسمتهای نما، آن را از صورت نمایی ساده خارج کرده است و پرتزیین جلوه داده است.
ساخت بنا ترکیبی از معماری نئوکلاسیک اروپایی با تأثیر از معماری ایرانی دوران قاجار است. کوشک احمدشاهی به شکل خانههای اعیانی متأثر از ویلاهای غربی ساخته شده است و دارای نماهای برونگرای رو به باغ است.
مشخصات فایل دانلودی معرفی و برداشت کوشک احمد شاهی نیاوران
نوع فایل: Docx (وُرد) و JPEG (تصاویر نقشه ها و بنا)
حجم فایل فشرده: 19.9 مگا بایت
تعداد صفحات: 20 صفحه Word و 17 تصویر
برای مشاهده اطلاعات و برداشت سایر بناهای تاریخی تهران یا کاخ های تاریخی می توانید روی لینک ها کلیک کنید.
در صورت تمایل به دانلود فایل و تصاویر کامل با استفاده از کادر سبز رنگ آن را به سبد خرید اضافه کنید و بلافاصله دانلود کنید.
نقد و بررسیها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.